Eveniment fÄrÄ precedent. Au fost necesare doar câteva zile pentru ca Ètirea efectuÄrii celei mai mari donaÈii din istoria de peste nouÄ sute de ani a UniversitÄÈii din Oxford sÄ facÄ inconjurul lumii: Mica Ertegün (aristocratÄ emigrantÄ în USA, de origini româneÈti, cunoscutÄ Èi cu numele de Ioana Maria Banu), vÄduva magnatului fondator al Atlantic Records Ahmet Ertegün, a donat 26 de milioane de lire sterline (echivalentul a 41 milioane de $ USA) disciplinelor umaniste, fondând astfel the Mica and Ahmet Ertegün Graduate Scholarship Programme in the Humanities.
Un act de generozitate fÄrÄ precedent, iar asta pe fondul reducerii drastice a fondurilor dedicate umanioarelor atât în Marea Britanie, dar Èi în alte state ale Uniunii Europene Èi a crizei globale. AÈa cum merita sÄ fie, evenimentul a fost consemnat de cÄtre BBC News Online, The Guardian, The Times, The Independent, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Boston Globe, CBC News Canada, NME Magazine, etc. Ètim cu toÈii cÄ Ahmet Ertegün, prin intermediul Atlantic Records, este cel ce a lansat nume precum Eric Clapton Èi Ray Charles, John Coltraine dar Èi faimoasele formaÈii The Rolling Stones si Led Zeppelin; Èi mai Ètim cÄ familia Ertegün a jucat un rol fundamental în promovarea genului rythm & blues Èi a jazz-ului, aÈa cum Èi a soul ricordings, începând cu anii ’50. Cu o cifrÄ de afaceri de aproape 15 bilioane de $ în 1999, epoca digitalÄ reduce la „doar” 10, 1 bilioane de $ (vezi articolul Atlantic Records hits milestone on digital music sales), conform unei analize New York Times din 2008. ÎnsÄ nu era digitalÄ în domeniul distribuÈiei înregistrÄrilor muzicale americane ne intereseazÄ aici, aÈa cum nici cifra globalÄ de afaceri a Atlantic Records. RÄmâne emblematicÄ alegerea vÄduvei Mica Ertegün de a dona fonduri extrem de generoase studiilor umaniste.
Nimic contemporan nu seamÄnÄ atât de mult cu gestul vÄduvei lui Ahmet Ertegün! Privind înapoi, spre epoca medievalÄ, chiar Èi Henric al III-lea ar fi gelos sÄ afle cÄ mecenatului monarhic i se poate substitui în istoria sa, donaÈia uriaÈÄ a unei doamne de origini aristocrate cÄtre o instituÈie academicÄ britanicÄ. În fine, brusc ai senzaÈia unei descinderi în plinÄ epocÄ renascentistÄ, ori în FlorenÈa lui Lorenzo de Medici, diplomat Èi politician, patronul artiÈtilor, poeÈilor, literaÈilor ori în plinÄ epocÄ monarhicÄ britanicÄ, parcÄ Ètergându-te de acelaÈi umÄr cu Edward al III-a, ori cu Henric al IV-lea, etc.
Pasiune Èi datorie. Ahmet Ertegün, fiul primului diplomat al Turciei în Statele Unite (1935), iubeÈte arta Èi creÈte într-o familie unde pasiunea pentru muzicÄ, dar Èi carierele diplomatice par sÄ se conjuge în acelaÈi ritm, cu acelaÈi aplomb. Fratele lui Ahmet, Nesuhi Ertegün, întocmai tatÄlui sÄu, va deveni diplomat de carierÄ (diplomat al Turciei în ElveÈia, FranÈa, Anglia Èi, în fine, USA), însÄ va reuÈi sÄ aibÄ acelaÈi fler Èi viziune în interiorul Atlantic Records. Mica Ertegün este la rându-i o figurÄ proeminentÄ în domeniul designului interior, cu o strÄlucitÄ carierÄ în Statele Unite. Se cÄsÄtoreÈte în 1961 cu Ahmet Ertegün Èi îi rÄmâne o partenerÄ fidelÄ. Numele ei s-a înscris în istoria donaÈiilor UniversitÄÈii din Oxford Èi este numele cel mai important din întreaga istorie a filantropiei îndreptatÄ cÄtre prestigioasa instituÈie academicÄ britanicÄ.
Este cea care a ales sÄ finanÈeze pe termen foarte lung studii dedicate muzicii, filologiei, literaturii, istoriei artei, studiilor asiatice si arheologice, fondând Èi o catedrÄ de studii interdisciplinare ce-i poartÄ numele. Ce mizÄ au aceste discipline pentru secolul al XXI-lea? RÄmâne încÄ de vÄzut. RÄspunsurile pot fi multiple, însÄ o donaÈie importantÄ de bani rÄspunde pragmatic mult mai mult decat ar putea milita vreodatÄ exponenÈi ai studiilor umaniste pentru materiile lor, în eventualitatea plasÄrii la o bursÄ imaginarÄ a valorilor.
Promovare inteligentÄ. Evocând erudiÈia lui Ahmet Ertegün în materie de muzicÄ rock’n’roll, John Paul Jones, basistul formaÈiei Led Zeppelin, îl considerÄ un inovator Èi un mentor, cf. The Guardian. ( Music mogul’s widow gives £26m to Oxford University for scholarships ) În egalÄ mÄsurÄ, lÄsându-ne sÄ apreciem posibilitatea coabitÄrii erudiÈiei muzicale Èi a viziunii lui Ahmet asupra industriei înregistrarilor muzicale cu cea a eruditiei academice, vedeta rock afirmÄ cÄ este mândru de programul de burse fondat de cÄtre vÄduva magnatului. Deci se poate! De la viziunea promovÄrii la scarÄ globalÄ a înregistrÄrilor muzicale la cea a promovÄrii ÈtiinÈelor umaniste pe bazÄ de merit, în cazul familiei Ertegün, se poate face trecerea.
Sigur, pentru a face mecenat, ai nevoie mÄcar de ingredientele Èi de gustul tezaurizÄrii unui imens patrimoniu financiar, ai nevoie de o viziune managerialÄ pe termen lung, dar mai ai nevoie Èi de gustul comisionÄrii, de memoria bursei valorilor ce formeazÄ, dinamizeazÄ Èi protejeazÄ o civilizaÈie. O istorie a mecenatului european în zona universitarÄ, de la origini pânÄ în prezent meritÄ a fi scrisÄ. Studiile de istorie a mecenatului în universitÄÈile Angliei medievale ale lui Alan B. Cobban de la Universitatea din Liverpool sunt un foarte bun început.
Gesturi similare celui al MicÄi Ertegün? Exemplific cu un singur caz, întâmplÄtor, cel care-mi vine acum în minte, anume cazul colecÈionarei multimilionare Dominique de Menil, prietena apropiatÄ Èi confidentÄ pentru multe decenii a pÄrintelui Andrei Scrima. Citind corespondenÈa ineditÄ (vezi arhiva A. Scrima, New Europe College, BucureÈti) dintre pr. Andrei Scrima Èi Augustin Dupré La Tour S. J., îmi rezultÄ efortul acesteia de a oferi sume importante de bani pentru fondarea, respectiv, susÈinerea decenalÄ a Departamentului de studii islamo-creÈtine, în prezent Institutul de studii islamo-creÈtine de pe lângÄ Facultatea de studii religioase a UniversitÄÈii Saint-Joseph din Beirut. Era în perioada rÄzboiului civil din Liban.
Citeste tot articvolul si comenteaza pe Contributors.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu