sâmbătă, 24 martie 2012

Cum sa alegi un calculator pentru jocuri

Sunt rare cazurile in care utilizatorii nu folosesc calculatorul de acasa (unii chiar pe cel de la serviciu) pentru a se juca. Industria jocurilor pe calculator s-a dezvoltat puternic de la Pacman incoace, iar generatiile de componente pentru jocuri (procesoare, placi video), se schimba destul de des. Jocurile au incetat sa mai fie o activitate solitara, ci au ajuns sa fie miscari de masa, unele jocuri online avand milioane de membri. De asemenea, tehnologia folosita pentru realizarea jocurilor propriu zise evolueaza foarte rapid, iar calculatorul tau trebuie sa fie apt sa reziste la cel putin cateva schimbari de generatii. De fapt, un calculator bun va reusi sa ruleze toate jocurile iesite intr-un interval de 12-18 luni, la un nivel de calitate video si a detaliilor bune sau foarte bune si va reusi sa ruleze si titluri chiar mai noi, dar poate cu performante mai mediocre.

 Un sistem bun pentru jocuri poate fi cumparat si de la un magazin de calculatoare second hand, mai ales daca doresti sa joci titluri putin mai vechi. Practic, fiecare generatie de jocuri are cel putin 5-10 titluri care merita incercate, asa ca e fezabil chiar sa-ti cumperi un calculator putin mai vechi si sa te bucuri de cele mai bune jocuri din anii 2000. Oricum, in momentul in care planifici sa cumperi un calculator pentru jocuri, nou sau folosit, trebuie sa tii cont de niste criterii.

-          Stabileste-ti un buget: Daca vrei un calculator care poate rula jocuri “in general”, cel mai bine e sa cumperi un calculator care foloseste tehnologie “veche” de 1-2  ani. Calitatea acestor sisteme e destul de ridicata, dar preturile sunt mult mai mici decat a ultimelor sisteme sau componente. De exemplu, placile video sunt innoite foarte des, dar arareori exista diferente colosale de calitate intre o placa video din Iunie 2009 si una din August 2010. Totusi, daca-ti doresti cea mai buna calitate posibila, pregateste-te sa cheltui o suma destul de consistenta.

-          Procesorul: In lumea procesoarelor, exista doua alternative: Intel si AMD. Procesoarele Intel sunt in general considerate mai bune pentru jocuri si orice tip de aplicatie de fapt, generatiile curente de cipuri i5 si i7 facand fata oricarui joc. AMD, pe de alta parte, e alternativa budget, multe calculatoare mai ieftine sau calculatoare sh avand acest procesor. Totusi, si AMD are cateva procesoare destul de bune pentru jocuri, mai ales cele din seria Phenom.

-          Placa de baza: Spre deosebire de procesoare, exista foarte multe companii care produc placi de baza. In acest caz, trebuie sa fii atent la anumite caracteristici care vor folosi resursele sistemului pentru o experienta de gaming reusita. Asigura-te ca socketul se potriveste cu procesorul pe care-l doresti si ca placa de baza suporta multa memorie RAM- cel putin 6-8 GB. Asigura-te ca placa de baza are sloturi pentru upgrade- practic, vei putea adauga o placa video mai buna la un moment dat sau o placa de sunet performanta. RAID e o alta functie destul de importanta pentru gaming, pentru ca permite o utilizare mult mai rapida si mai sigura a informatiei de pe hard disk. Verifica de asemenea si functiile adiacente pe care le are placa de baza: porturi USB, cititor de carduri, placa video onboard, placa de sunet si alte tipuri de conectoare de care ai putea sa ai nevoie.

-          Placa video: Poate cea mai important componenta a unui calculator pentru jocuri. Tehnologia in acest domeniu se schimba destul de des, asa ca daca-ti doresti o anumita placa video pentru anumite jocuri, poate e rcomandat sa astepti putin pana se ieftineste. Desi detaliile tehnice ale unui placi grafice pot fi greu de inteles, asigura-te ca are o viteza buna a bus-ului (cel putin 256) si ca foloseste un motor grafic mai nou. Nu te lasa amagit doar de cantitatea RAM; o placa video cu 1 GB de RAM si un bus de 64 MHZ nu te va duce prea departe.


calculatoare second hand, calculatoare second hand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu